Monday, January 9, 2017

KACANG POOL DIUTARAKAN

Kacang pool ? Orang belah utagha banyak yang salah faham benda apa secara dasarnya. Ka aku saja yang tak taw? Adakah kacang poi ? Bukan !!! Bila direct google translate , jadinya bean kolam ? Actually, kacang pool ni dikatakan berasal dari tanah A''rab. First time aku dengar kacang pool ni , masa aku belajar kat Johor dulu. Lagi kerap dengar masa bulan puasa sebab pergi pasar ramadhan or param short form nye. Haa.. masa tu la tekak aku mencemar duli makan kacang pool ni.




At first , mati-mati aku ingat ni kacang poi yang dijual kat pasar2 tani or pasar malam. Rupa-rupanya sejenis savoury. Ada roti dan kuah untuk dicicah. Kuah tu consist kacang parang yang dimasak berempah. Ditambah pula dengan telur mata kerbau, cabai, bawang, tomato dan limau kasturi sebagai penyedap rasa. Memang wajib gaul pun. Barulah kacang pool namanya. Roti bakar tu boleh je digantikan dengan roti canai ke roti putih ke. Hatta capati. Tu kalau kita yang buat sendiri la kacang pool ni. Kat kedai memang tak dapatlah jepp. Memandai nak order yang tak ada dalam menu. Hihiks 😂.



warung kacang poi utagha
Tempting ke idokk?

Sejak dah tak bermastautin di Johor ni, memang tak pernah lagi makan kacang pool kat belah Pulau Pinang ni. Minggu lepas , pi brunch date dekat Warung
Kacang Poi Utagha yang terletak di Paya Keladi, Kepala Batas. Permatang Tinggi C to be precise. Seperti yang digembar gemburkan oleh dia. Aku memilih untuk mencuba rasa set campur dengan serunding ikan. Memang rasanya sama macam kacang pool kat Johor. Sedap kot. Harga pun berpatutan. Boleh bagi 4 bintang la. Dengan ambiance warung tepi jalan. Walaupun warung tepi jalan, tapi deko & meja kerusi tetap nak hipsturr gituh.. Insta-worthy sangat.



menu warung kacang poi utagha kepala batas
Menu berserta senarai harga


Gambar warung tak snap. Sebab malu ada orang dok tengok-tengok. Hihihi.
Warung dibuka setiap hari [kecuali Jumaat sebab tutup] dari pukul 7 pagi sampai 12 tengah hari.

Cari lokasi guna Google Maps

2 comments:

  1. Nikmatnya...makan panas-panas..hui.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang PeRdU cINta, dah sejuk tak best. keras roti nanti. ;-)

      Delete