Wednesday, May 18, 2016

RESEPI BUBUR DURIAN SEDAP DAN MUDAH

Musim si raja buah, durian dah mai dah. Tapi harga masih mahal lagi. Durian kampung pun RM15 sekilo. Peniaga-peniaga durian memang tersenyum lebar. Nak nego minta harga kurang sikit pun memang susah la. Tunggu la bulan puasa nanti, bila durian dah berlambak-lambak. Durian dah macam tak dak harga. Satu jaras tu pun boleh jatuh harga sampai RM10 satu jaras. Yang mangkaq-mangkaq tu memang tinggal tepi jalan je la.


durian kahwin di pasar malam
Berlonggok


Sementara nak tunggu harga murah, beli juga la 2 biji durian kat pasar malam semalam. Selain dimakan macam tu je, durian ni sangat sedap kalau dibuat bubur. Cicah dengan roti putih. Sedapnya lahaii.. Tambah-tambah kalau dimakan masa hujan petang-petang. Awal pagi tadi dah siap kopek belah durian. Ada la dalam 20 ulas.
Terus masuk periuk.. 

resepi bubur durian sedap dan mudah dibuat
GIGIH SNAP BUBOQ DERIAN DALAM PERIUK

Bahan-bahan
  • Berulas durian
  • Air secukupnya
  • 200 ml santan pekat
  • 2/3 sudu Gula kabung/melaka 
  • 30 ke 50 gram gula (rasa dulu durian tu, kalau dah manis, kurangkan la kuantiti gula)
  • Secubit garam
  • Daun pandan sehelai

The making of
  • Masukkan durian dalam periuk. Lenyek-lenyek sikit bagi tanggal isi durian dari bijinya.
  • Buka api
  • Masukkan air, santan, gula dan garam
  • Masukkan simpulan daun pandan sebagai penambah wangi.
  • Kacau bagi larut dan sebati.
  • Kalau mendidih tu (jangan sampai santan pecah jadi minyak) , dah boleh tutup api.
  • Bon Appetite

1 comment: