Musim si raja buah, durian dah mai dah. Tapi harga masih mahal lagi. Durian kampung pun RM15 sekilo. Peniaga-peniaga durian memang tersenyum lebar. Nak nego minta harga kurang sikit pun memang susah la. Tunggu la bulan puasa nanti, bila durian dah berlambak-lambak. Durian dah macam tak dak harga. Satu jaras tu pun boleh jatuh harga sampai RM10 satu jaras. Yang mangkaq-mangkaq tu memang tinggal tepi jalan je la.
Berlonggok |
Sementara nak tunggu harga murah, beli juga la 2 biji durian kat pasar malam semalam. Selain dimakan macam tu je, durian ni sangat sedap kalau dibuat bubur. Cicah dengan roti putih. Sedapnya lahaii.. Tambah-tambah kalau dimakan masa hujan petang-petang. Awal pagi tadi dah siap kopek belah durian. Ada la dalam 20 ulas.
Terus masuk periuk..
Terus masuk periuk..
GIGIH SNAP BUBOQ DERIAN DALAM PERIUK |
Bahan-bahan
- Berulas durian
- Air secukupnya
- 200 ml santan pekat
- 2/3 sudu Gula kabung/melaka
- 30 ke 50 gram gula (rasa dulu durian tu, kalau dah manis, kurangkan la kuantiti gula)
- Secubit garam
- Daun pandan sehelai
The making of
- Masukkan durian dalam periuk. Lenyek-lenyek sikit bagi tanggal isi durian dari bijinya.
- Buka api
- Masukkan air, santan, gula dan garam
- Masukkan simpulan daun pandan sebagai penambah wangi.
- Kacau bagi larut dan sebati.
- Kalau mendidih tu (jangan sampai santan pecah jadi minyak) , dah boleh tutup api.
- Bon Appetite
deliciouss....
ReplyDelete